Välkommen till en höst med klimatklivet och laddstolpar!

Aktuellt

Här finns aktuell info om nästa utlysning till klimatklivet, olika stöd för laddstolpar samt en inbjudan till ett webinar om klimatklivet. 

Klimatklivet

Höstens utlysningen till klimatklivet är öppen den 1-8 november 2024. Den öppnar på Allhelgonaafton och är öppen en vecka.

Är du intresserad av en ansökan – kontakta mig för en första bedömning och ett kostnadsförslag. Jag tar in ansökningar fram till första veckan i oktober. Målet är att allt material ska vara på plats senast den 25 oktober. När utlysningen väl öppnar är fokus på att lägga in i ansökningsportalen. 

Klimatklivet (naturvardsverket.se)

Laddstolpar

När det gäller laddstolpar finns flera möjligheter som jag gärna hjälper er med:
  • Publik laddinfrastruktur: Naturvårdsverkets utlysning för anbud på laddstationer planeras till 20 januari–7 februari 2025, med samråd 18–29 november 2024.
  • Semipublik laddning av lastbilar: Energimyndighetens utlysning Elektrifieringspiloter tar emot ansökningar så länge det finns medel kvar, dock längst till den 31 oktober 2024.
  • Ickepublik laddning för verksamheter: Vanliga klimatklivet, med stopp den 8 november 2024. 
  • Laddning för boende och anställda: Ladda bilen som kan sökas när som helst. (så länge stödet finns kvar)

Webinar om klimatklivet (och laddstolpar)

Jag har fått förtroendet att ännu en gång medverka i ett inspirerande webinarium tillsammans med Länsstyrelsen i Östergötland. Webinariet äger rum den 4/9 kl 10.00 – 11.30 och är öppet för alla, även för den som inte är verksam i Östergötland. Vi kommer ge tips och råd kring vad man kan söka för och vad som är viktigt att fokusera på i sin ansökan. Det kommer möjlighet att ställa frågor. Glöm inte att anmäla dig senast 30/8! 

Om våra tjänster

Klimatklivet

Klimatklivet är ett statligt stöd för investeringar som varaktigt minskar utsläppen av växthusgaser. Avgörande för att få bidrag är åtgärdens koldioxideffektivitet, dvs hur mycket koldioxid som kan plockas bort per investerad krona. 

Pussel Klimatkonsult erbjuder ett stöd till företag och andra aktörer som vill söka klimatklivet.  Pussel Klimatkonsult har gedigen erfarenhet och har hjälpt ett stort antal företag inom bland annat lantbruk och cirkulär ekonomi till beviljade ansökningar. Exempel på beviljade ansökningar är investeringar är tankstationer för förnybart bränsle, energikonvertering inom lantbruk, trädgård och industri, laddstationer för elfordon, lustgasrening samt cirkulära innovationer med klimatnytta. Sammanlagt ca 50 beviljade ansökningar. 

Bidragsanalys

Om inte klimatklivet passar er projektidé kan jag erbjuda en bidragsanalys över möjliga projektfinansiärer, både nationellt och inom EU.  Exempel på finansiärer är Energimyndigheten, Vinnova, LIFE, Horisont Europa. Bidragsanalysen görs i samverkan med experter på de olika bidragssystemen.